Skip to content
Beslissings Poker

Beslissings Poker Een praktische werkvorm voor: wie beslist en hoe?

Een mooie werkvorm om het mandaat en verwachtingen over en weer te bespreken tussen management en team(s) is Beslissing Poker (‘Delegation Poker‘), bedacht door Jurgen Appelo van Management3.0.

Beslissen in een organisatie is eigenlijk nooit zwart/wit: jij beslist of ik beslis.

Delegation Poker onderscheidt om te beginnen 7 niveaus van beslissen/informeren en is dus minder ‘digitaal’. Niveau 1 is dat de leidinggevende beslist: ‘Ik vertel het ze’. De niveaus 2 en verder bouwen meer interactiviteit in, van proberen te overtuigen tot advies vragen en ‘we moeten het eens worden’. Bij niveau 7 heeft het team volledige beslissingsvrijheid.

Beslissings Poker

De 7 niveaus van beslissingen nemen in een organisatie

Het woord ‘Poker’ suggereert dat dit in een spelvorm gebeurt en dat is het ook: het ‘spel’ wordt gespeeld met de leidinggevende en het team samen. Iedere deelnemer heeft een set kaartjes met de 7 niveaus.

  1. Allereerst worden onderwerpen geïdentificeerd die van belang zijn als het gaat over ‘wie beslist?’. Vervolgens leggen alle teamleden en de leidinggevende tegelijk het kaartje op tafel dat zij van toepassing vinden op dit onderwerp. Dan krijgen alleen degene die het hoogste- én degene die het laagste- beslissingsniveau ingebracht hebben de mogelijkheid om hun keuze toe te lichten. Daarna neemt iedereen zijn kaartje terug.
  2. In de 2e en laatste ronde voor dit onderwerp legt iedereen weer het kaartje neer dat zij van toepassing vinden en wordt met die uitkomst de beslissing genomen welke het wordt.
Beslissings Poker

Op een ‘Beslissingsbord’ leg je vast wat er besloten is

Het resultaat leg je vervolgens vast op een Beslissingsbord, zodat voor iedereen te zien is wat er besloten is. Regelmatig kan je het bord herzien of er onderwerpen aan toevoegen om zo te zorgen dat er een optimale balans tussen de teamleden en de leidinggevende.

Delegation Poker is een mooie manier om te bespreken wie wat beslist binnen een project of bijvoorbeeld bij het organiseren van een event.

[themify_icon icon_color=”#ffffff” icon_bg=”#000000″ style=”extra large” icon=”fa-user-circle-o”]

[themify_icon icon_color=”#ffffff” icon_bg=”#000000″ style=”extra large” icon=”fa-users”]

[themify_icon icon_color=”#ffffff” icon_bg=”#000000″ style=”extra large” icon=”fa-sitemap”]